There was an error in this gadget

Sunday, 22 July 2012

aku takut lipas

 Assalamualaikum..
 
Hari ni terbaca satu info pasal lipas yang di share oleh seorang kawan fb, aku tertarik nak baca info ni sebab penakut dengan lipas ni.. ye la, serangga ni dah la suka terbang dan merayap.yang terbang tu paling takut,hehe..memang tak boleh tido la kalo serangga ni ada dalam bilik. masa belajar dulu duduk kat rumah sewa memang lipas ni selalu masuk bilik kteorang, siap beli ridsect nak halau binatang ni, tapi die selalu datang balik. ade org kate kalo kite bunuh die, lagi die banyak datang,hehe..


Ini 20 fakta tentang LIPAS

1-Nama lipas atau dalam Bahasa Inggeris cockroach berasal daripada perkataan Sepanyol “cucaracha” yang membawa maksud serangga gila.. haha
2-Seekor lipas boleh menahan nafas selama 40 minit.. wow
3-Seekor lipas boleh hidup 3-4 minggu walaupun kepala dia dah putus
4-Kalau berlaku peperangan nuklear, lipas adalah satu-satunya makhluk yang boleh hidup
5-Lipas mempunyai darah berwarna putih
6-Kebanyakkan lipas boleh terbang tapi bukan kesemuanya.
7-Lipas yang paling besar di dunia adalah Macropanesthia rhinocerus berasal daripada Australia yang beratnya adalah 50gram
8-Lipas goreng adalah makanan yang biasa di Cambodia
9-Lipas makmal betina boleh menghasilkan anak tanpa bantuan lipas jantan dan anak-anak dia semua betina
10-Lipas anak hanya perlu mengawan sekali dan mampu menghasilkan anak sepanjang hidupnya hohoho
11-Agak mustahil untuk menangkap seekor lipas sebab dia ada rambut-rambut halus yang boleh mengesan angin daripada pergerakkan apa-apa yang menghampirinya.
12-Semasa perang di Vietnam, tentera Amerika menggunakan lipas untuk mengenal pasti askar-askar komunis yang menyamar sebagai petani
13-Lipas ada gigi di dalam perutnya
14-Lipas yang dilumatkan boleh boleh membantu menghilangkan kesan bisa jika dilumurkan pada tempat tu
15-Lipas boleh menukar arah sebanyak 25 kali dalam masa satu saat
16-Kalau lipas patah kaki, kaki itu boleh tumbuh semula
17-Lipas bernafas melalui bahagian tepi badannya dan bukan melalui hidung
18-Lipas hanya ada 6 kaki tapi memiliki 18 lutut hohoho
19-Lipas boleh berlari sepantas 3 batu sejam
20-Lipas dikatakan menghabiskan 75% masa sehari dengan hanya duduk tanpa buat apa-apa haha

info ni ambil dari link ini  http://www.myberita.com/20-fakta-menarik-tentang-lipas2/

6 comments:

  1. Replies
    1. hahaha.. jgn kte jdi malas cam lipas ni,hehehe

      Delete
    2. tapi bulan pose ni memang malas pun, banyak baca blog je. hehe

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. lipas ni dah bunuh banyak kali pun, still hidup g..pergh..dah kaki tajam bile merayap kat badan..ngeri!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la.. tangok fakta no3, leh hidup lagi kalo dah putus kepala.. so kite kena cincang die halus2, baru die xhidup dah..huhu

      Delete