There was an error in this gadget

Friday, 31 August 2012

mi kari kaw


Salam Syawal ke 13 kepada blogger2, masih terasa suasana hari raya sebab masih ramai yang wat open house. Hari ini saya wat close house sebab masak tuk family jer,hehe.. budget xde tuk wat open house, memang teringin nak wat,insyallah kalo ada rezeki lebih saya akan wat tuk kawan2 sume.

Hari ni cuti merdeka,55 tahun dah Negara kite merdeka same dengan umur mak saya lahir tahun 1957 jugak. Alhamdulillah Negara kite masih aman dari ancaman orang luar.

Hari ni saya nak cerita pasal first time wat mi kari, amik resepi dari google, boleh klik http://www.myresipi.com/top/detail/9117.adik yang suruh wat, jadi saya try la nasib baik jadi.nanti kawan2 pon leh try jugak.saya ade tambah n tukar bahan lain, santan tukar gune susu cair, tambah udang kering.

dah hampir siap

makan time

Monday, 20 August 2012

raye 2012

salam raye ke-2 semua... tiap2 tahun aku beraye kat Kg.Pahang Tua,Pekan ni.. anak jati pahang kan, sedara mara ramai kat cni jer.. ade sikit pic nak upload tuk raye thn ni..




mak n ayah

my family

my family

Friday, 10 August 2012

First GA by TyhaLee


1st time join segmen give away ni.. harap2 dapat la duit raye dari Tyhalee ni,hehe..

Saya upload pic anak sedara yang dah lame snap ni..di snap oleh saya dan abang ipar..jahat kan, snap pic tdo dieorang,hehehe..


3 cara anak sedara saya tdo..  pic atas tu nama die aina(kakak), pic bawah lak pgil boboy(adik).. boboy tdo ngan mate terbuka dan macam org kaye gitu,hehe..  kakak die tu lak leh tdo mase duduk atas kerusi jer kalo dah mengantuk sangat..
syg sgt kat budak2 ni, raye ni kne stanby duit raye tuk dieorg..

Tag:  nurulhusnamohdhassan
deary-ainn
pintuhati

Sunday, 22 July 2012

aku takut lipas

 Assalamualaikum..
 
Hari ni terbaca satu info pasal lipas yang di share oleh seorang kawan fb, aku tertarik nak baca info ni sebab penakut dengan lipas ni.. ye la, serangga ni dah la suka terbang dan merayap.yang terbang tu paling takut,hehe..memang tak boleh tido la kalo serangga ni ada dalam bilik. masa belajar dulu duduk kat rumah sewa memang lipas ni selalu masuk bilik kteorang, siap beli ridsect nak halau binatang ni, tapi die selalu datang balik. ade org kate kalo kite bunuh die, lagi die banyak datang,hehe..


Ini 20 fakta tentang LIPAS

1-Nama lipas atau dalam Bahasa Inggeris cockroach berasal daripada perkataan Sepanyol “cucaracha” yang membawa maksud serangga gila.. haha
2-Seekor lipas boleh menahan nafas selama 40 minit.. wow
3-Seekor lipas boleh hidup 3-4 minggu walaupun kepala dia dah putus
4-Kalau berlaku peperangan nuklear, lipas adalah satu-satunya makhluk yang boleh hidup
5-Lipas mempunyai darah berwarna putih
6-Kebanyakkan lipas boleh terbang tapi bukan kesemuanya.
7-Lipas yang paling besar di dunia adalah Macropanesthia rhinocerus berasal daripada Australia yang beratnya adalah 50gram
8-Lipas goreng adalah makanan yang biasa di Cambodia
9-Lipas makmal betina boleh menghasilkan anak tanpa bantuan lipas jantan dan anak-anak dia semua betina
10-Lipas anak hanya perlu mengawan sekali dan mampu menghasilkan anak sepanjang hidupnya hohoho
11-Agak mustahil untuk menangkap seekor lipas sebab dia ada rambut-rambut halus yang boleh mengesan angin daripada pergerakkan apa-apa yang menghampirinya.
12-Semasa perang di Vietnam, tentera Amerika menggunakan lipas untuk mengenal pasti askar-askar komunis yang menyamar sebagai petani
13-Lipas ada gigi di dalam perutnya
14-Lipas yang dilumatkan boleh boleh membantu menghilangkan kesan bisa jika dilumurkan pada tempat tu
15-Lipas boleh menukar arah sebanyak 25 kali dalam masa satu saat
16-Kalau lipas patah kaki, kaki itu boleh tumbuh semula
17-Lipas bernafas melalui bahagian tepi badannya dan bukan melalui hidung
18-Lipas hanya ada 6 kaki tapi memiliki 18 lutut hohoho
19-Lipas boleh berlari sepantas 3 batu sejam
20-Lipas dikatakan menghabiskan 75% masa sehari dengan hanya duduk tanpa buat apa-apa haha

info ni ambil dari link ini  http://www.myberita.com/20-fakta-menarik-tentang-lipas2/

Friday, 20 July 2012

SelamaT BerpuasA

Assalamuaikum..

sekejap je masa berlalu, tup2 kita dah sampai bulan ramadhan ni.. bulan yang penuh barakah dan kita dapat kumpul banyak pahala,

malam ni saya xdapat g terawih sebab baru balik keje pukul 9 tadi, xpe esok balik kampung, insyallah dapat g terawih ngan family.

dalam penat2 ni, sempat wat entry yg simple pasal nak berpuasa esok.. sahur nant masak sardin jer, maklum la org bujang kan,hehe..

selamat berpose kawan2 sume.. hope kite semua dapat menjalani ibadah pose tahun ni dengan lebih sempurna.. Aamiin.. ^_^

Monday, 16 July 2012

Segmen Ayu : Saya Blogger Dari ....



assalamualaikum...

 Thanks a lot to http://nurulhusnamohdhassan.blogspot.com/ yg invite saya pasal segment ayu ni..akak la mentor blog saya ni, ^_^

Saya blogger dari Pekan,Pahang.. saya memang org jati pekan  sebab kampung mak dan ayah sebelah2 jer,hehe.. so, xde nak berebut balik raya kampung sape2 tiap tahun.. Pekan ni dikenali dengan name Bandar Di Raja, kat cni famous ngan murtabak mengkasar, Padang Polo, dan tempat kelahiran perdana menteri kite.

ni je dapat cerita kan. harap sudi join blog ni dan komen jika ade kekurangan sesuatu.^_^

Sunday, 17 June 2012

hujung minggu

bubur pulut hitam
bile bosan duk umh hujg2 mgu ni, ak mule terpk nk masak kuih pe la ari ni.. lame dah xmkn bubur pulut hitam, teringin lak nk makn.. ptg tdi menjadi la bubur tu, ak jdi tukang kaco je, pastu tnyer mak, pasni letak pe, dah mask ke lum ni.. memg ak byk tnyer la, mak n adk serabut la tgk ak masak,huhu.. nk wat cmne bru nk beljar,hehe.. rupenyer seng je nk wat bubur ni...

Tuesday, 22 May 2012

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...

~SEMOGA ALLAH MEMBERKATI DAN MERAHMATI SETIAP IBADAHKU KEPADANYA~